Förutom insekter, småfåglar och andra vilda nyttodjur är det vanligt att få besök av lite större djur som rådjur eller harar i trädgården, speciellt om man bor på landet men också på mindre orter och i städer.
Det kan kännas tråkigt och ledsamt när ens växter blir förstörda eller uppätna. Därför vill jag tipsa om vad du kan göra för att förebygga viltskador på trädgårdens träd och andra växter.

Några av de sötaste besökare i trädgården är rådjur, men de är också hungriga...
Rådjurssäkra växter
Att ha vilda djur på nära håll i trädgården kan vara både roligt och fascinerande, lite som en naturfilm - fast hemma hos en själv :) Nackdelen är att rådjur och annat vilt gärna tar för sig och äter sig mätta på ens växter.
Det finns en del relativt "säkra" växtkort som rådjuren oftast undviker, även om det kan finnas skillnader beroende på tillgången på annan mat och vilka smaker de lokala rådjuren föredrar.
På Växtias hemsida finns en lista med
rådjurssäkra växter
som kan ge inspiration till sorter att testa i den egna trädgården.

Så jobbigt med störande fotografer mitt i maten verkar den här unga älgen tänka.
Så skyddar du dina växter
Bästa skyddet är att stängsla in hela eller delar av tomten, men om du inte har möjlighet till det så finns det ändå en del du kan göra för att minska risken för viltskador:
- Använd stamskydd på träd, speciellt nyplanterade träd brukar vara extra utsatta. Bor du i trakter där det brukar bli mycket snö så tänk på att djuren når högre upp när de väl står på ett tjockt snötäcke.
- Täck värdefulla buskar och andra växter med hönsnät eller fiberduk. Även fejande råbockar kan hejdas genom att fästa hönsnät i stolpar som slås ner runt exempelvis ett nyplanterat äppelträd.
- Spraya Trico Gaden på växter du är extra rädd om och som brukar vara särskilt intressanta för rådjur och annat vilt. Trico Garden är ett naturligt medel gjort på fårtalg och är det som fungerat allra bäst i både min egen trädgård och i mina kunders.

Den här älgen låter sig smaka av en villaträdgårds träd och buskar.
shape IT greens blogg







