Vintergrönt i trädgården: inte bara barrväxter

Vintergrönt i trädgården: inte bara barrväxter

Vintergröna växter gör stor skillnad för en annars kal och avskalad trädgård under vintermånaderna.

Ofta tänker vi på barrväxter när ordet vintergrönt nämns och de är förstås värdefulla växter, men det finns också perenner och prydnadsgräs som är vintergröna.

Under snöfattiga vintrar blir det mesta grått och lite småtrist utomhus och då ger perennernas grönska på marken ett väldigt fint lyft. Några av de vintergröna växter jag har i min egen trädgård kan du läsa mer om här. 

Här är det några skira stjärnformade små blad av myskmadra (Galium odoratum) tillsammans med de lite större bladen med färre flikar som tillhör surjordsväxten hönsbär (Cornus suecica)

 

Längst ner på sidan kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Då får du också en växtlista med vintergröna växter som du kan använda dig av i din trädgård.

 

I förgrunden dominerar prydnadsgräset japansk starr (Carex morrowii 'Variegata'). Till vänster frodas bladen av den tvååriga läkeväxten fingerborgsblomma (Digitalis purpurea).


Jag räknar med att få en riktigt vacker blomning på den vita sorten som jag har satt ett gäng av i den här rabatten. I bakkant syns en brokbladig klätterbenved (Euonymus fortunei 'Blondy') som lyser upp fint i skuggan av den stora tujahäcken.

Julrosor är riktiga juveler i trädgården och lyser upp med sina blommor tidigt, tidigt på säsongen. Men även när de inte blommar är de vackra - och bladen är vintergröna.

En liten barrväxt vill jag allt ha med här bland alla perenner. Det här är en liten söt dvärggran (Picea abies 'Little Gem') som har blivit en riktig favorit här hos mig. Den står egentligen lite för blött om vintern men ser ut att frodas ändå.

Rhododendron platsar förstås också bland vintergröna växter. Den har hållit sig riktigt fin på vintern, även om bladen hänger nedåt och ibland rullar ihop sig på längden för att minska avdunstningen.

Den här alunroten är inte direkt grön, men väl brunröd med lila skiftningar på bladens undersidor. Heuchera 'Obsidian' som syns på bilden är den vackraste rödbladiga alunroten enligt mig, med sina blanka, släta blad och djupa nyanser. 

MER VINTERGRÖNT I DIN TRÄDGÅRD?
En vacker julgran är ett fint vintergrönt smycke i trädgården - och det är ju aldrig fel. Vill du ha mer vintergrönt i trädgården - förutom en julgran?

Anmäl dig till mitt nyhetsbrev och få en växtlista med många tips på vintergröna växter. Fyll i namn och mailadress nedan (uppdatera sidan om du inte ser formuläret så bör det dyka upp):


.

shape IT greens blogg

Upptäck hur växter som lammöron, bambu och smultron kan ge dig sinnesupplevelser i din trädgård.
Av Ann Hallén 20 mars 2024
En av fördelarna med att ha en trädgård är att närheten till grönska hjälper oss att påverka hälsan positivt på olika sätt. Till exempel kan trädgårdens växter hjälpa dig att koppla av och bli mer närvarande i stunden. Växterna har förmågan att öppna dina olika sinnen, bara du ger dem lite uppmärksamhet. I den här artikeln får du tips på trädgårdsväxter som främjar olika sinnesupplevelser; din känsel, hörsel, syn, lukt och smak.
Soligt, torrt och inte ett regnmoln i sikte? Så vattnar du hållbart i trädgården
Av Ann Hallén 16 juni 2023
De senaste somrarna har på många håll i landet varit torra och varma med långa perioder utan en droppe regn i sikte. Och som det ser ut verkar trenden att fortsätta. Så vad gör man då med trädgården och alla växter som behöver vatten. Grönsaker man odlar, prydnadsväxter, träd och buskar? Hur kan man samla vatten och spara på det man har när torkan sätter in och regnet uteblir? I den här artikeln tipsar jag om hur du kan vattna smart och hållbart samt hur du kan tänka kring bevattning i din trädgård.
Rådjur i trädgården
Av Ann Hallén 13 november 2022
Förutom insekter, småfåglar och andra vilda nyttodjur är det vanligt att få besök av lite större djur som rådjur eller harar i trädgården, speciellt om man bor på landet men också på mindre orter och i städer. Det kan kännas tråkigt och ledsamt när ens växter blir förstörda eller uppätna. Därför vill jag tipsa om vad du kan göra för att förebygga viltskador på trädgårdens träd och andra växter.
Bildkollage med höstvackra blommor och blad
Av Ann Hallén 3 oktober 2022
Det finns så mycket fint att välja på bland blommor och blad på hösten och det kan vara svårt att veta vad man ska plantera. För att ge dig lite tips och inspiration tänkte jag visa en del bilder på en del av det som blommar och är höstfint i min trädgård (norra Uppland, zon 4). Jag har delat in bilderna efter blommornas färgskala; vitt, rosa, blå/violett, gult, orange och till sist höstfärger och annat höstvackert.
Vinkande humla på gräslöksblomma
Av Ann Hallén 22 maj 2022
En trädgård är oftast en relativt artrik miljö med många olika blommor, i alla fall om den inte enbart består av stenläggning och en gräsmatta. Om din trädgård innehåller åtminstone några träd, buskar, blommor eller grönsaker så finns det mat och boplatser åt nyttiga småkryp. Men det finns alltid saker man kan göra för att locka fler småkryp till trädgården och öka antalet arter som trivs där. I den här artikeln tipsar jag om hur du kan hjälpa pollinerare och andra nyttoinsekter med mat och boplatser i din trädgård.
En padda gör stor nytta i trädgården
Av Ann Hallén 17 maj 2022
Till trädgårdens nyttodjur tänker man kanske inte främst på paddor och andra groddjur. Men det är verkligen en fördel att ha dem i trädgården eftersom de har den trevliga vanan att käka upp sniglar, myggor och myror. När man vet det blir det kanske lättare att överväga att bjuda in paddor och andra groddjur i trädgården?
En blåmes i fågelholken
Av Ann Hallén 16 maj 2022
Visst blir man glad när småfåglarna flyttar in på våren! Förutom att de är roliga att titta på och bjuder på vacker fågelsång så har de också en viktig roll i trädgården. Småfåglarna pickar i sig mängder med skadedjur som bladlöss och larver och hjälper därmed till att skapa balans i trädgården. Så vad kan du göra för att din trädgård ska bli lockande för fåglarna samtidigt som den skyddar dem från faror?
Vårfint med blommor i kruka och urna
Av Ann Hallén 14 april 2022
Att plantera vårens första krukor är för många en stor del av att göra vårfint i trädgården. Ofta använder man "slit och släng-växter" som när de blommat över i sin kruka kastas bort och ersätts av nya fräscha växter. Men det finns andra och mer hållbara sätt att tänka, exempelvis kring val av växter och återanvändning. Här får du tips på vad du kan tänka på för att skapa långsiktigt hållbara krukor, redan innan du åker till butiken för att handla.
Lavendel i perennrabatten
Av Ann Hallén 14 april 2022
Omkring påsk brukar vårens varma vindar och härligt värmande sol börja visa sig och då är det ett bra tillfälle att börja göra vårfint och rensa i trädgårdens rabatter. För att skydda växternas nya anlag som är på väg upp - och även alla viktiga småkryp som övervintrar bland vissna växtrester, bör du inte börja alltför tidigt. Vänta tills vädret stabiliserat sig och den värsta risken för frost är över. En del klipper ner perenner redan på hösten, men jag väntar helst med det till våren eftersom växtresterna ger skydd både åt plantor och nyttoinsekter under vintern. Perennernas kvarlämnade fröställningar bidrar även med fröer till fåglarna. Läs mina tips nedan om vad mer du kan göra för att vårfixa rabatterna.
Fler inlägg