Trädgårdens rum: Köksträdgård och växthus

Trädgårdens rum: Köksträdgård och växthus

Även om ätbara växter inte behöver samlas på ett specifikt område i trädgården så är det ändå det mest vanliga. Det är praktiskt med alla odlingar på samma ställe när man ska så, vattna och skörda.

Det som oftast sprids ut till andra delar av trädgården är fruktträd. Till exempel så kanske du har ett par äppelträd på framsidan och ett utrymmeskrävande körsbärsträd vid en uteplats. Det blir också allt vanligare att man väljer att odla sina grönsaker där det finns plats, exempelvis mellan perenner, buskar och träd.

Man kan även gå in för att skapa en så kallad skogsträdgård, en ekologisk och lättskött trädgård där så många växter som möjligt ska vara ätbara eller kunna användas på annat sätt. Men det får jag berätta mer om en annan gång.

I den här artikeln kommer jag att fokusera på odling i trädgårdsrum som är avsett för just det ändamålet.


Ett exempel på en mindre odling som smälter ihop med trädgården på ett tilltalande sätt. Med stora, friväxande buskar, odlingslådor i cortenstål och en grusad yta som tydligt avgränsas mot gräsmattan blir det ett lättskött och vackert odlingsrum.

Placering & läge

Många av våra köksväxter kräver ett soligt läge för att utvecklas optimalt. Därför är det viktigt att välja en så solig plats som möjligt i trädgården för odlingsytorna.

Redan i det inledande skedet av tomtens planering är det bra om man tänker in hur stora odlingar man vill ha och var de bäst kan placeras.

Det är en bra idé att studera trädgårdens olika mikroklimat innan man bestämmer plats för odlingarna. 

Det ska vara sol under en stor del av dagen och det får gärna vara skyddat mot starka vindar, framförallt från norr. Om det saknas kan man planera för en häck eller ett buskage på norrsidan för att förbättra förutsättningarna. 

Undvik platser med tidiga frostnätter

Undersök också var vårfrosten släpper först och var den kommer sist på hösten.

I min trädgård ligger det lilla trädgårdslandet strax nedanför en slänt och ut mot en öppen gräsyta och det är tyvärr inte det optimala läget. Det är omkring en meters höjdskillnad mot övriga tomten och frosten kommer ofta alltför tidigt här.

Det gör att vi får en kortare odlingssäsong än om marknivån varit som övriga tomten. Speciellt kan squash och pumpa ta skada om det blir tidiga frostnätter och jag måste därför skörda frukterna tidigare än jag annars kunde ha gjort.

Förra hösten var det ett par sorters vintersquash som inte hann växa sig tillräckligt stora för att skördas, så det gäller att välja sorter som har en så kort utvecklingsperiod som möjligt.

Trädgårdslandet anlades av de förra ägarna och jag har tänkt tanken att vi borde flytta det till ett bättre läge. Men det är en rätt liten tomt och det finns inte så många andra lämpliga platser så det får vara kvar där det är.

Eventuellt kommer jag att anlägga en mindre odlingsyta för just pumpor och squash på en bättre plats i trädgården så att de känsligaste sorterna får en chans att utvecklas ordentligt. 

Trädgårdslandet

I många trädgårdar finns ett trädgårdsland med plats för potatis, morötter, betor och en hel del annat.

Med tydliga gångar mellan plantorna blir det mer lättskött och lättare att dela in landet efter odlingsföljd för att minska risken för utarmning av jorden eller sjukdomar på potatis och andra grödor.

Blommor hör också till ett trädgårdsland, både för fägring och nytta genom att de drar till sig nyttoinsekter som humlor och bin.


Ett trädgårdsland modell större med plats för både sommarblommor, perenner och grödor. Här samsas solrosor, rosenskära och tagetes, flox och alunrot med sallat, morötter, bönor, jordärtskockor och potatis.


Inspiration från Enköpings idéträdgårdar med en odlingsbädd kantad av halmbalar.


Vem har sagt att det måste vara raka rader i en odlingsbädd? Mjukt böljande går också bra som här vid slottsträdgården i Läckö. Eller varför inte skippa raderna helt och odla i cirklar eller roliga mönster

Odlingslådor & pallkragar

Att odla i pallkrage eller odlingslådor har många fördelar.

Det är mer lättskött än en odling i marknivå eftersom det blir lättare att rensa ogräs och ha koll på skadedjur i en upphöjd låda. Det blir också enklare att planera grödornas odlingsföljd och vilka grönsaker som ska hamna i vilken låda.

En annan fördel är att man lätt kan täcka en låda med fiberduk, fönsterglas, nät eller liknande för att förlänga växtsäsongen eller skydda mot frostknäppar och insektsangrepp.

Dessutom kan odlingslådor oftast ge ett mer städat och stilfullt intryck än ett trädgårdsland, men det handlar såklart om tycke och smak.


En välbyggd odlingslåda med tillhörande täckglas där odlingen kan luftas under dagen.

Nackdelar med att odla i låda

Några nackdelar med att odla i låda finns förstås också.

En är att jorden torkar upp och utarmas snabbt och det kan kräva mer bevattning och tillförsel av gödsel. En annan är den begränsade odlingsytan/jordvolymen som kan göra det svårare att få lika stor skörd som ett trädgårdsland i marknivå kan ge.


Det här kan man verkligen kalla odlingssäng. Kreativt och ett roligt inslag, eller vad säger du?


En enkel sittplats är inte dumt att ha intill sin odling. Där kan man sitta ner med en kopp kaffe eller te medan man vilar från ogräsrensningen eller beundrar resultat av sitt arbete.

Örtagården

Örtagården eller kryddodlingen kan antingen ingå som en del i grönsaksodlingen eller så kan det bli ett helt eget trädgårdsrum.

Odlingen kan också bestå av enbart några krukor eller en ampel med olika kryddor placerade tillsammans. Kryddörter kan verkligen förgylla de flesta måltider och ge mer smak åt både varmrätter och efterrätter - eller drycker om man så vill. 

Örtkryddor lockar till sig mängder av nyttoinsekter som bin och humlor. Det brukar alltid surra trivsamt kring en sådan plantering med doftande växter.

Att plantera örter i trädgården är ett utmärkt sätt att hjälpa våra insekter få tillgång till pollen och nektar. 


I en fint murad kryddspiral får det plats en hel del kryddörter.


En bukett nyskördade kryddörter: basilika, oregano, grekiskt bergste, chokladmynta, salvia.

Gör din egen örtagård med min planteringsplan

Om du har tänkt anlägga en kryddodling så kika gärna på Lilla örtagården som är en planteringsplan du kan ta hjälp av för att plantera en rund kryddrabatt.

Växthuset

Ett växthus är en dröm för många av oss som gillar att odla. Det går att använda till så mycket och förlänger odlingssäsongen med stora kliv. Under vårvintern brukar man kunna börja så spenat som blir till gröna bäddar i mars-april.

Det går att förså frön för både grönsaker och blommor med plantor som brukar bli kraftiga, tåliga och kompakta när den starka vårsolen skiner in i växthuset. Växter som normalt sett inte trivs eller klarar sig i vårt klimat går ofta bra att odla i växthuset.

Dessutom är ett växthus den perfekta platsen för en skön fåtölj eller två. Det är verkligen härligt att kunna slå sig ner bland frösådder och krukor en tidig vårdag när det blåser snålt utanför. Så länge solen skiner brukar det bli tillräckligt varmt att njuta av.


Ett vackert växthus med annorlunda, upphöjd placering. Här finns plats för en skön stol - och för växter förstås.

Mer än gurka och tomat?

Gurka, tomater, paprika och chili är nog de vanligaste sorterna att odla och det inte utan anledning. Men även mer ovanliga grönsaker som aubergine, melon och sötpotatis är på frammarsch.

Vill du läsa mer om att odla sötpotatis i växthus så kika gärna på
mitt sötpotatis-experiment där jag lyckades få en del knölar att skörda på höstkanten.


Ett knippe krispiga nyupptagna rädisor förgyller middagsmaten på vårkanten. De här sådde jag på vårvintern i mitt växthus och kunde skörda mycket tidigare än om de såtts utomhus.

Samla idéer på Pinterest

Gillade du det här inlägget? Spara det genom att lägga till en Pin på Pinterest så du kan gå tillbaka och läsa det igen.

Pinterest är en digital anslagstavla där du kan spara idéer, bilder och artiklar om olika ämnen du är intresserad av. Till exempel mat, inredning eller varför inte trädgård?!

Du kan lätt skapa ett eget konto och börja samla dina idéer på ett och samma ställe. Här kan du ta en titt på
shape IT greens inspirationsbilder på Pinterest.

shape IT greens blogg

Upptäck hur växter som lammöron, bambu och smultron kan ge dig sinnesupplevelser i din trädgård.
Av Ann Hallén 20 mars 2024
En av fördelarna med att ha en trädgård är att närheten till grönska hjälper oss att påverka hälsan positivt på olika sätt. Till exempel kan trädgårdens växter hjälpa dig att koppla av och bli mer närvarande i stunden. Växterna har förmågan att öppna dina olika sinnen, bara du ger dem lite uppmärksamhet. I den här artikeln får du tips på trädgårdsväxter som främjar olika sinnesupplevelser; din känsel, hörsel, syn, lukt och smak.
Soligt, torrt och inte ett regnmoln i sikte? Så vattnar du hållbart i trädgården
Av Ann Hallén 16 juni 2023
De senaste somrarna har på många håll i landet varit torra och varma med långa perioder utan en droppe regn i sikte. Och som det ser ut verkar trenden att fortsätta. Så vad gör man då med trädgården och alla växter som behöver vatten. Grönsaker man odlar, prydnadsväxter, träd och buskar? Hur kan man samla vatten och spara på det man har när torkan sätter in och regnet uteblir? I den här artikeln tipsar jag om hur du kan vattna smart och hållbart samt hur du kan tänka kring bevattning i din trädgård.
Rådjur i trädgården
Av Ann Hallén 13 november 2022
Förutom insekter, småfåglar och andra vilda nyttodjur är det vanligt att få besök av lite större djur som rådjur eller harar i trädgården, speciellt om man bor på landet men också på mindre orter och i städer. Det kan kännas tråkigt och ledsamt när ens växter blir förstörda eller uppätna. Därför vill jag tipsa om vad du kan göra för att förebygga viltskador på trädgårdens träd och andra växter.
Bildkollage med höstvackra blommor och blad
Av Ann Hallén 3 oktober 2022
Det finns så mycket fint att välja på bland blommor och blad på hösten och det kan vara svårt att veta vad man ska plantera. För att ge dig lite tips och inspiration tänkte jag visa en del bilder på en del av det som blommar och är höstfint i min trädgård (norra Uppland, zon 4). Jag har delat in bilderna efter blommornas färgskala; vitt, rosa, blå/violett, gult, orange och till sist höstfärger och annat höstvackert.
Vinkande humla på gräslöksblomma
Av Ann Hallén 22 maj 2022
En trädgård är oftast en relativt artrik miljö med många olika blommor, i alla fall om den inte enbart består av stenläggning och en gräsmatta. Om din trädgård innehåller åtminstone några träd, buskar, blommor eller grönsaker så finns det mat och boplatser åt nyttiga småkryp. Men det finns alltid saker man kan göra för att locka fler småkryp till trädgården och öka antalet arter som trivs där. I den här artikeln tipsar jag om hur du kan hjälpa pollinerare och andra nyttoinsekter med mat och boplatser i din trädgård.
En padda gör stor nytta i trädgården
Av Ann Hallén 17 maj 2022
Till trädgårdens nyttodjur tänker man kanske inte främst på paddor och andra groddjur. Men det är verkligen en fördel att ha dem i trädgården eftersom de har den trevliga vanan att käka upp sniglar, myggor och myror. När man vet det blir det kanske lättare att överväga att bjuda in paddor och andra groddjur i trädgården?
En blåmes i fågelholken
Av Ann Hallén 16 maj 2022
Visst blir man glad när småfåglarna flyttar in på våren! Förutom att de är roliga att titta på och bjuder på vacker fågelsång så har de också en viktig roll i trädgården. Småfåglarna pickar i sig mängder med skadedjur som bladlöss och larver och hjälper därmed till att skapa balans i trädgården. Så vad kan du göra för att din trädgård ska bli lockande för fåglarna samtidigt som den skyddar dem från faror?
Vårfint med blommor i kruka och urna
Av Ann Hallén 14 april 2022
Att plantera vårens första krukor är för många en stor del av att göra vårfint i trädgården. Ofta använder man "slit och släng-växter" som när de blommat över i sin kruka kastas bort och ersätts av nya fräscha växter. Men det finns andra och mer hållbara sätt att tänka, exempelvis kring val av växter och återanvändning. Här får du tips på vad du kan tänka på för att skapa långsiktigt hållbara krukor, redan innan du åker till butiken för att handla.
Lavendel i perennrabatten
Av Ann Hallén 14 april 2022
Omkring påsk brukar vårens varma vindar och härligt värmande sol börja visa sig och då är det ett bra tillfälle att börja göra vårfint och rensa i trädgårdens rabatter. För att skydda växternas nya anlag som är på väg upp - och även alla viktiga småkryp som övervintrar bland vissna växtrester, bör du inte börja alltför tidigt. Vänta tills vädret stabiliserat sig och den värsta risken för frost är över. En del klipper ner perenner redan på hösten, men jag väntar helst med det till våren eftersom växtresterna ger skydd både åt plantor och nyttoinsekter under vintern. Perennernas kvarlämnade fröställningar bidrar även med fröer till fåglarna. Läs mina tips nedan om vad mer du kan göra för att vårfixa rabatterna.
Fler inlägg