Trädgårdens sitt- och uteplatser används för många olika tillfällen. Där finns plats att umgås med familj och vänner, att fika och äta middag, solbada eller slappa i soffhörnan. Ofta innehåller trädgården flera olika uteplatser.
Åtminstone en av dessa platser utomhus brukar bestå av en altan, veranda eller trädäck intill huset, vilket kan sägas motsvara hemmets vardagsrum i kombination med köket.
Det kan också vara en sittplats på någon annanstans i trädgården, till exempel en lummig plats i svalkande skugga eller en lugn och privat yta avskild från omvärldens blickar och intryck.
En mysig, lummig hörna med en skön fåtölj som känns lockande att slå sig ner i.
Skydd i ryggen
För att en sittplats ska kännas trygg och inbjudande behöver det finnas något slags skyddande vägg bakom oss. Det är ett behov som beror på en nedärvd instinkt då vi höll till på platser som gav skydd i ryggen och fri sikt framåt (för att kunna spana efter rov- och bytesdjur).
Genom att planera så att bänkar och andra sittplatser skyddas bakåt av växter, en spaljé, husväggen eller en trädstam ökar vi känslan av trygghet och säkerhet. Ofta känner vi att vi trivs extra bra att sitta just på en sådan plats och vi kan gärna stanna där en bra stund.
Med en grov trädstam bakom ryggen och fri utsikt känns platsen trygg och säker
Läge och variation
När jag planerar en trädgård åt en kund brukar jag föreslå åtminstone två olika uteplatser för att kunna variera var man vill sitta beroende på väder och tid på dygnet.
Det kan till exempel vara en stenlagd, mindre yta i morgonsol och ett trädäck i bästa läge för eftermiddags- och kvällssol. Någon av platserna får gärna ha ett tak, helt eller delvis, för att kunna användas vid middagstid även när det väntas regnskurar.
Om det finns plats och behov kan man dessutom skapa flera uteplatser eller möjligheter att slå sig ner en stund.
Ett lummigt och skuggigt område under några äppelträd, klätterväxter i en pergola eller en rundel omgiven av buskträd blir en härligt svalkande oas under de allra varmaste sommardagarna.
En rofylld sittplats där man får samsas med en buddha-figur på stenbänken
Trädäck och altan
Har du tänkt på att de flesta trädäck och altaner som byggs är ganska lika varandra? De är oftast rektangulära i formen, vilket såklart är en praktisk och användbar form.
Men det är inte alltid det stelt kantiga passar in med tomtens övriga stil och formspråk. En rundad eller mjukt böjd form kan ibland vara det som sätter pricken över i:et och fulländar trädgårdens helhetskänsla.
Jag menar inte att man inte ska göra rektangulära trädäck, bara att det är bra att tänka över olika möjligheter och välja den form som bäst passar in med hus och trädgård.
Att göra en ritning över trädgården gör det lättare att se vilka former och ytor som passar ihop – och vilka som inte gör det.
Två solstolar på trädäcket som sluter an till berghällarna på tomten blir en skön plats i solen
Dela in trädäcket
Ett stort, öppet trädäck upplevs ofta både som större och mer trivsamt om det delas in i två eller flera delar. När en del av däcket glasas in eller förses med tak blir det naturligt en indelning.
Det går också att skärma av med exempelvis en spaljé, några planteringslådor eller genom att plantera ett mindre träd i trädäcket. Ett annat sätt är att skapa nivåer med ett eller flera trappsteg mellan nedre och övre däck.
Illustration med förslag på trädäck i två nivåer och spaljéer som avgränsar.
Förbered för minipauser och återhämtning
En bänk som placeras strategiskt där man kan njuta av blommor och fjärilar, vid en liten damm eller med utsikt över trädgårdslandet, blir en perfekt plats att sitta ner för sig själv en stund.
Härifrån kan man betrakta trädgården och den kommande skörden - och känna sig nöjd med vad man hittills åstadkommit.
Oavsett om det finns en massa ogräs kvar att riva upp eller annat som borde göras så är det viktigt att påminna sig själv om att trädgården också är en plats att vila i och njuta av.
Så varför inte ta några minuter och bara sitta och filosofera en stund. Sådana minipauser blir så mycket lättare att ta sig tid med när det finns en inbjudande bänk i närheten där man kan slå sig ner.
En hängmatta mellan två trädstammar. Är inte det den ultimata bilden av vila i trädgården? Med ett par kuddar, en filt och en god bok stannar man gärna en bra stund i viloläge.
Eller varför inte bygga en luftig pergola där det går att hänga upp sittgungor.
En liten stol placerad så att man lätt kan sätta sig en stund och njuta av grönsaksodlingarna.
Förstärk med utemöbler och krukor
Vilka utemöbler man väljer har stor betydelse för upplevelsen av trädgården. Tänk bara vilken skillnad det blir om man placerar en sittgrupp i trä, kanske med smala ribbor som målats i en dov kulör, jämfört med en sittgrupp med vita plastmöbler.
Möbler i naturmaterial brukar lättare smälta in i grönskan och förstärker känslan i en naturlik trädgård, medan möbler med stramt modern utformning ofta framträder tydligare och bidrar till funkisträdgårdens enkla former och stilrena uttryck.
Några stora krukor med perenner eller sommarblommor vid uteplatsen mjukar upp och bidrar med extra grönska och skönhet. Även här är det viktigt att välja både blommor och krukor som lyfter fram trädgårdens stil och uttryck.
Samma sak gäller för övriga detaljer. Till exempel så påverkar material och färg på vattentunnan trädgårdens helhetsintryck.
Den grovt huggna stenbänken smälter väl in med grönskan och de skira blommorna.
I en modern trädgård förstärks intrycket genom valet av stilmässigt passande möblemang.
Vad behövs för sittplatserna i din trädgård?
Nu när du läst om trädgårdens olika sittplatser och vad som gör att de känns trivsamma och trygga att vara i, kanske du får några tankar kring att utveckla trädgården och skapa nya uteplatser eller att förbättra de som redan finns.
Känns platsen omysig eller om du känner att du inte vill stanna där någon längre stund, kan det mycket väl ha med utformningen att göra. Kanske är det alltför öppet och oskyddat läge? Saknas en trygg vägg bakom ryggen eller behövs det några växter i rabatter eller krukor för att göra platsen mer ombonad?
Den goda platsen
När du svarar på de här frågorna tar du reda på vad som behöver förändras eller läggas till för att skapa "den goda platsen".
Uttrycket kommer från tiden på landskapsarkitektutbildningen då vi studenter aktivt letade efter lockande platser i både stadsmiljö och ute i naturen. Platser dit människor dras automatiskt till och där man gärna stannar kvar länge.
Fler rum i trädgården
Den här artikel är en del i min serie om Rum i trädgården. Klicka på länkarna för att läsa om
Tak, väggar och golv eller om att skapa en
Välkomnande entré i trädgården.
shape IT greens blogg








